lauantai 14.12.2019 Jouko

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Luonto löytyy jo kotirappusilta

Hissan sammakko

Kuva: Pertti Hissan Prinssi saapuu

Hyvän luontokuvan ottaakseen ei välttämättä tarvitse lähteä kotirappusia pidemmälle, kunhan pitää vain silmänsä auki. Pertti Hissan Prinssi saapuu -valokuva  sisälle pyrkivästä sammakosta on hyvä esimerkki siitä.  Kukka- ja perhoskuvia näyttelyyn tuonut Kauko Marjamäki taas kertoo ottaneensa ison osan luontokuvistaan vain 300 metrin etäisyydeltä kesämökistään. Asko Salmi ja Arno Rautavaara ovat puolestaan hakeneet eksotiikkaa. Salmen kuvat hehkuvan kuuman Arizonan Antilpe Canyonin kalkkikiviluolista ja Rautavaaran otokset järisyttävän jäätävän Etelä-mantereen pingviineistä 17 000 kilometrin päästä ovat vaatineet matkustamista.
Valamon luostarissa lauantaina avatun Luonnollisesti -luontokuvanäyttelyn muut esillepanijat ovat lintukuvaaja Nils Sundberg, Saaristomerta kuvaava Raimo Sundelin ja Benjam Pöntinen. Tietokirjailija Benjamin Pöntinen on koko joukosta ainoa ammattilainen. Muut ovat harrastuksenaan sielunsa valokuvaamiselle menettäneitä. Esimerkiksi Hissa on eläkkeellä oleva matkailualan opettaja, Salmi sotatoimialueillakin työskennellyt kirurgi, Marjamäki rakennusinsinööri.
– Monet siivouspäivät on väistetty, Hissa naurahtaa. Ympäri Suomea valokuvanäyttelyn avajaisiin saapuneiden luontokuvaajien mukana olivat myös puolisot, ja heidän kärsivällisyyttään kiitettiin monissa puheenvuoroissa.
Taviokuurna Kauko Marjamäki

(Kuva) Kauko Marjamäen Taviokuurna

Pertti Hissan mukaan näyttelyllä on kaksi tärkeää tavoitetta. Hän toivoo, että se osaltaan vaikuttaisi luostarin tulovirtoihin ja pidentäisi kävijöiden viipymää. Ilmaisnäyttelynä se on myös kävijäystävällinen.
–  Näyttely on myös meidän kannanotto luonnon säilymisen puolesta. Haluamme, että myös meidän lapsenlapsillammekin on vielä mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta.

Moni harrastajakuvaaja pettyy, kuin silmin nähty ja upeaksi koettu luonto ympärillä ei useimmiten näytäkään kameran kuvassa miltään. Asko Salmen mukaan luontokuviin onkin puhallettava aina henki, joku juju, joka kuvaa ympäristöä. Kukaan valokuvaajista ei ilmoita ottaneensa vielä täydellistä luontokuvaa, ja toivoo ettei otakaan, sillä harrastuksen saa sitten lopettaa ja laitteet laittaa myyntiin.

Näyttely on avoinna Valamon kulttuurikeskuksen kokoussalissa elokuun 2016 loppuun saakka muina päivinä paitsi maanantaisin tai salin ollessa varattuna.

Valokuvaajat valokuvaavat

Pertti Hissa ja pappismunkki Mikael avasivat Luonnollisesti -luontokuvia näyttelyn Valamon kulttuurikeskuksessa. Taustalla näyttelyn esillepanijoita kameroineen.

Jätä kommentti

*