torstai 28.5.2020 Alma

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Kolme polvea Kapasia kylässä Karviossa

Kolme polvea Kapasia

Kapasten tiimiä Karviossa viisi vuotta sitten, joulukuun 2010 lopussa. Sami Kapanen vierellään poikansa Kasperi. Takana Hannu Kapanen ja oikealla maalivahti Kimmo Kapanen.

Jääkiekon nuorten MM-kultamitalin ja Kasperi Kapasen viimeistelylaukauksen innoittamina julkaisemme jutun melkeinpä päivälleen viiden vuoden takaa, jolloin Karvion koulun jääkiekkokaukalo vihittiin käyttöön. Vihkiäisten kunniaksi järjestetttiin hyväntekeväisyysottelu Kalpa vastaan Pohjois-Heinävesi.

Eija Kvintus

– LIIKA HARJOITTELEMINEN on lahjattomien puuhaa, sanailivat pukukopissa Vänttisen veljekset; Anssi, Juho ja Kari varsin rauhallisissa tunnelmissa ennen hyväntekeväisyysottelua. Vain yhdet yhteisharjoitukset olivat takana ja ne saivat riittää. Ehkä tiukimman paikan edessä oli Pohjois-Heinäveden joukkueen kuopus, yläkoulun 9.-luokkalainen Jani Karvonen, jolla oli maalivahdin kamppeet päällä vasta neljättä kertaa ja luvassa oli aika tykitystä KalPan suunnalta. Jokipojilta ostettu varustus oli raskas kantaa, varsinkin puumaila.

Niin kuin yleensä, pelaajatilanne elää. Kun kalpalaiset saapuivat bussilla Kuopiosta, todettiin, että heidän joukkueensa on jäämässä tyngäksi. KalPan valmentaja ei ollut uskaltanut laskea aktiivipelaajia ulos pakkaseen SM-pelien välipäivänä loukkaantumisriskin vuoksi. Niinpä samassa kyydissä tulleet Piiroset siirtyivät laukomaan Kalpaan ja Pohjois-Heinäveden joukkue typistyi huomattavasti pienemmäksi. Myös vammat verottivat vielä kyläjoukkuetta muutamalla pelaajalla. Vaihdoksiakin tehtiin, toiseksi maalivahdiksi suunniteltu Tero Huttunen siirtyi kentälle.

KALPAN PUOLELTA oli luvassa kentälle kolme sukupolvea Kapasia. Valmentaja Hannu Kapanen, hänen poikansa Sami ja Kimmo sekä Samin Kasperi-poika, josta Hannu Kapasen mukaan tullaan vielä kuulemaan. Sen verran taitava pelaaja ja innokas harjoittelija Kasperi on. Sami Kapanen sen sijaan myönsi, ettei ammattilaisjäillä häntä tulla enää näkemään.

Ennen varsinaisen pelin alkua maalivahti Kimmo Kapanen lämmitteli rangaistuslaukauskilpailun maalivahtina. Pitkän miehen ympärillä pyöri poikien fanilauma jo kaukalon ulkopuolella eikä mies täydessä sotisovassaan mahtunut kuin kaukalon kaksoisportista sisään. Maalin edustalla Kapanen napsi pääosin käsin löysiä kiekkoja kiinni. Muutama onnekas pikkukaveri sai mustan lätkän lävitse ja kiekon omakseen.

Kiristyvä pakkanen vaikeutti hyväntekeväisyysottelua. Tuomari Petteri Heimonen nosteli useampaankin otteeseen jalkojaan kylmissään ja pillin hernekin jämähti jäähän. Kuuluttaja Timo Ripatin oli kerran jopa huomautettava pelaajille, että tuomarin pilli soi jo tai oikeastaan pihisi.

Tuomaria paleltaa

Tuomari Petteri Heimonen tanssii pakkastanssia.

POHJOIS-HEINÄVESI aloitti hyvin, kun Anssi Vänttinen tuikkasi ensimmäisen maalin. Eipä hetkeäkään, kun Sami Kapanen tasoitti. Pohjois-Heinäveden kampitus toi rangaistuslaukauksen, jonka laukoi sisään Hannu Kapanen. Onnistuneen laukauksen jälkeen porukan vaari ehti jo anelemaan, että pääsisi jo pois jäältä palelemasta.

Peli eteni 3–1 tilanteeseen, kun vaihdossa ja kuumalla mehulla pistäytynyt Sami Kapanen teki suoraan vaihtoaitiosta maalin. Kapasen ketju loisti, kun Kasper Kapanen vei pelin 4–1 tilanteeseen. Tero Huttunen kuittasi heti perään kyläjoukkueelle toisen maalin ja Ossi Piironen hirmu suhelluksen jälkeen kolmannen. Peli alkoi tasoittualoppua kohden.

– Nyt alkaa jo säälittää KalPan puolesta, maalaili manageri Timo Kukkonen rohkeasti kaukalon laidalta.

Ossi Piirosen tekemä kampitus vei jäähylle ja Sami Kapanen rankaisi KalPan viidennellä maalilla.

– Pistä lehteen, että poikittainen maila, niin ei näytä niin pahalta, Kukkonen ohjeisti.

– Nyt ei passaa enää ottaa turhia riskejä lopussa.

Maalivahti

Jani Karvonen valmiina maalivahdin tehtäviin.

TOINEN ERÄ alkoi 5–3 tilanteessa. Aloitusketjuun kentälle tullut Sami Kapanen rohkaisi Pohjois-Heinäveden maalivahtia Jani Karvosta napauttamalla tätä kevyesti mailalla ja kehottamalla jatkamaan samaan malliin.

Ja taas kamppi. KalPan Rauno Kinnunen teki 6. maalin ja Ossi Piironen viimeisen Pohjois-Heinävedelle, kun peliaikaa oli jäljellä pari minuuttia.

– Essi makaamaan poikittain maalin eteen, Kukkonen ohjeisti Esa Laukkasta.

– Viimeinen satsaus ja tarkkana siellä puolustuksessa. Ja nyt painetta KalPa päähän.

KalPa sai ”liiallisesta filmauksesta” rangaistuksen. Kapteeni Mika Lukkarisen laukaus kuitenkin osui tolppaan.

Pohjois–Heinäveden peli kaatui jäähyilyyn, jotka maksoivat monta maalia. Kaiketi 6–4 Kalpan hyväksi päättyneen ottelun parhaina pelaajina palkittiin Sami Kapanen, joka sai tyhjän rahapussin ja enteili seurapomona sen tyhjäksi

jäävänkin. Pohjois- Heinäveden pelaajista paras oli Anssi Vänttinen.

Alla tunnelmia pakkasen puremalta illalta:

KORJAUS: Pe 8.1.2015 klo 8.10 korjattu Kasper Kapanen Kasperi Kapaseksi.

Höyryävä yhteiskuva

Keltaisen KalPan ja mustan Pohjois-Heinäveden pelaajat yhteiskuvassa.

Tunnelmia yössä

Karvion jääkiekkokaukalon avajaiset olivat yleisömenestys.

Maaliin laukaus

KalPan maalivahti Kimmo Kapanen lämmitteli rangaistuslaukauskilpailun maalivahtina.

Heinäveden koppi

Pohjois-Heinäveden joukkueen pukukopissa oli rauhallinen tunnelma ennen peliä. Penkillä pelaajista vas. lukien Anssi Vänttinen, Juho Vänttinen, Kari Vänttinen, Jari Martikainen ja oikealla Olli Heikkinen. Anssi vänttinen palkittiin kyläjoukkueen parhaana pelaajana.

Aloitustilanne

Aloituksessa vastakkain Sami Kapanen ja Mika Lukkarinen.

Selostaja ja nuorta yleisöä

Juontajana toimi sujuvasanainen Timo Ripatti.

Kapanen vauhdissa

Sami Kapanen kaartelee.

Pelitilanne

Tilanne Pohjois-Heinäveden maalilla. Vasemmalla etenee Kasperi Kapanen.

Heinäveteläisten joukkuetta

Vaihdossa lämmiteltiin kuumalla mehulla.

Selostaja

Juontaja Timo Ripatti ja Pohjois-Heinäveden joukkueen kapteeni Mika Lukkarinen.

Sami Kapanen nojailee

Sami Kapanen seurasi välillä peliä aitiostakin käsin. Isä Hannu Kapanen luovutti pakkasen vuoksi.

Ottelun parhaat

Ottelun parhaat Sami Kapanen ja Anssi Vänttinen kättelevät.

 

 

 

Jätä kommentti

*