keskiviikko 3.6.2020 Orvokki, Viola

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Kermajärvi sai jääkannen viime yönä

jari pakarinen nettiin

Jari Pakarinen asensi avantouintipaikan pumppua keskiviikkona Kermanrannassa.

Kermajärvi sai jääpeitteen tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Vielä tiistaina Kermanselkä höyrysi avoimena auringonpaisteessa, vaikka rannat olivatkin jo jäässä.
Kermanrannassa avantouintipaikalle toista pumppua asentamassa ollut Jari Pakarinen arvioi, että isojen vesien jäille ei ole vielä lähtemistä.
– Mutta pienempien lampien jäille varmaan uskaltaa jo varovasti mennä, Isossa Vihtarissa oli joulun jälkeisenä viikonloppuna noin viiden sentin paksuinen jää.

Kermanrantaan muodostui jäätymisvaiheessa leveä railo tuulen työnnettyä jäätyneen rantavyöhykkeen päälle jäätä ja vettä selältä päin.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu aloitti maanantaina 28.12. jäätilanteen päivittäisen seurannan. Tämän talven ensimmäinen jäätiedotus julkaistiin keskiviikkona 23.12., kun Saimaalle annettiin ennakkotieto liikennerajoituksista.  Saimaan liikennerajoitukset astuivat voimaan maanantaina 28.12., jolloin myös annettiin ennakkotieto Perämerelle 2.1.2016 voimaan tulevista liikennerajoituksista. Ensimmäinen jäänmurtaja aloittaa torstaina avustustoiminnan Perämerelle.
Mikäli jäätalvea alkua arvioidaan jäätiedotusten aloittamispäivän mukaan, niin talvi alkoi tavanomaista lähes kolme viikkoa myöhemmin. Viime jäätalvi puolestaan alkoi noin 18.12.
Pakkasten jatkuessa jäätä muodostuu nopeasti, mutta jääasiantuntija Jouni Vainio toppuuttelee jäille menijöitä:
– Jäille ei vielä kannata mennä, syksyinen, kunnon pakkasella syntynyt teräsjää kantaa kävelijän viisisenttisenä, mutta turvalliseen liikkumiseen jäällä tarvitaan vähintään kymmenen senttimetriä teräsjäätä. Ellei ole varma kantaako jää, niin on viisainta olla lähtemättä jäälle, Vainio muistuttaa.

liukasjää Liukasta on ja lumetonta.

 

railo

Jätä kommentti

*