keskiviikko 3.6.2020 Orvokki, Viola

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Kansanedustajat kysyivät kanavien aitaamisesta

IMG_9626Varistaipaleen kanavan sulkukammioiden ympärille halutaan pystyttää aidat. Heinäveteläisten mielestä ne eivät kuitenkaan kuulu kansallismaisemaan.

Kansanedustaja Heli Järvinen (Vihr.) ja Krista Mikkonen (Vihr.) ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen kansallismaisemaan kuuluvien kanavien aitaamisesta. He ovat huolissaan myös Heinäveden kanavien kansallismaiseman suojelusta.

Liikenneviraston sisävesiväylien yksikkö jouduttaa kanavien ja niiden sulkuporttien aitaamista. Sulkuporttien aitaamisvaatimus perustuu valtioneuvoston asetukseen koneiden turvallisuudesta, joka puolestaan perustuu EU-direktiiviin. Asetus vaatii, että sivullisten pääsy sulkuporttien liikkuvien osien alueelle estetään korkealla aitauksella. Mutta asetus ei vaadi sulkukammioiden aitaamista. Liikennevirasto haluaa kuitenkin turvallisuuden vuoksi aidata myös ne matalammalla aidalla.

– Heinäveden Varistaipaleen ja Taivallahden kanavat kuuluvat  kansallismaisemaamme ja siellä täytyy huomioida alueen kulttuuriperintö ja myös siihen liittyvä vetovoima ja matkailun edistäminen, Järvinen toteaa.

Heinäveden kunta ja alueen kyläyhdistys vastustavat kanavien aitaamista vedoten siihen, että kanavat ovat osa kansallismaisemaa eivätkä Liikenneviraston sulkuporttien ympärille vaatimat korkeat metalliverkkoaidat sovi kansallismaisemaan. Varistaipaleen kyläyhdistyksen Liikennevirastolle osoittamassa vastineessa todetaan, että aidat pikemminkin heikentäisivät kuin lisäisivät turvallisuutta, sillä suluttaessa veneilijöiden on päästävä nousemaan kiveykselle esteettä.

Kirjallinen kysymys luettavissa kokonaan tästä.

 

Kommentit

  • Mikko Rasilainen

    Kuinka monta ihmishenkeä on menetetty vaikkapa viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana sen johdosta että näitä aitoja ei ole ollut?

  • Kimmo Ikonen

    Käykääpä vaikka Googlesta katsomassa miten ”vaarallisesti” ruotsalaiset elävät, hakusanalla ”Götan kanava”. Ei näy aitoja eikä suojahäkkyröitä.
    En tiedä voisivatko he edes kuvitella kulttuuriylpeytensä aitaamista.

Jätä kommentti

*