keskiviikko 5.8.2020 Salme, Sanelma

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Kampi pyörii kylän komeimmalla pesupaikalla

Valmis ja jo oivalliseksi todettu. Vielä ehtii näillä lämpimillä matonpesulle.

Eija Kvintus

Suhina vain kävi, kun Auvo ja Liisa Heiskanen hankasivat juuriharjoilla mattojaan Kermanvirran uudella matonpesupaikalla tiistaina. Edellispäivänä käytiin pesemässä mökin isommat matot tyttären avustuksella. Nyt mukana oli pikkumattoja kotoa Pajukujalta. Mankeloituna ja valutettuna ne kuivavat ulkona nopeasti.

– Hyvä paikka etenkin huonoselkäisille ja -jalkaisille, kummatkin kehuvat.

 

Matonpesu onnistuu seisten, selkä suorana matto puisen tason päällä altaassa, johon mahtuu iso määrä vettä.

– Tässä on tällainen hienouskin, Liisa esittelee ja kääntää venttiiliä, jolloin putkesta alkaa suihkuta rivissä vesivanoja.

Eipä tarvitse kastella saatikka kaadella erikseen vettä mattoja pestessä. Altaan täyttö ja runsaammalla vedellä huuhtelu onnistuu vesiletkulla. Vesi tulee virrasta ja on Heiskasten mukaan vielä niin lämmintä, ettei käsiä palella. Loppuviikon lämpimät päivät voi siis hyvin käyttää maton pesuun vaikka kesä kääntyykin jo syksyyn.

Huuhtelun jälkeen Auvo mankeloi matot kaksi kertaa ja nostaa vielä lopuksi kaiteiden päälle valumaan. Altaasta pois laskettava pesuvesi menee kunnalliseen viemäriverkostoon eikä jää saastuttamaan luontoa.

Liisa aprikoi, että ihanko oikeasti Kermassa saa nyt käydä pesemässä mattonsa ilmaiseksi. Sähköä kuitenkin kuluu, kun vettä pumpataan.

Matonpesupaikalle ei ole pesuvuoroja, mutta kahdessa pienemmässä ja yhdessä isommassa altaassa sopii pesemään useamman maton yhtä aikaa, jos ruuhkaa tulee.

Pesupaikan rakentamisen yhteydessä ympäristöä on raivattu ja rantanäkymiä avattu, joten samalla pääsee nauttimaan kauniista maisemista.

Jätä kommentti

*