perjantai 6.12.2019 Niilo, Niko, Niklas, Niki, Nikolai

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Joulua vietetään vaihtelevassa ja lauhassa säässä

Heinäveden pukki lähtee rannastaIlmatieteen laitoksen maanantaina 21. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan joulun ajan sää on vaihtelevaa ja lauhaa. Ajoittain on myös melko tuulista. Joulun menoliikenne alkaa tiistaina lauhassa säässä. Vähäisiä lumi- ja vesisateita liikkuu maan itä- ja pohjoisosassa, lännessä on paikoin selkeämpää ja poutaa. Lämpötila on etelässä +5 asteen vaiheilla, Lapissa on heikkoa pakkasta. Aatonaatto on monin paikoin sateinen. Etelässä sade tulee vetenä, maan keskivaiheilla myös lumena tai räntänä. Lapissa lumisateet jäävät vähäisiksi.

Lunta voi kertyä noin Vaasa-Joensuu linjan pohjoispuolelle reilut 5 cm, joten ajokeli muuttuu monin paikoin huonoksi. Lapissa pakkanen kiristyy pilvipeitteen rakoillessa paikoin noin 15 asteeseen. Jouluaatoksi matalapaine sateineen väistyy Suomen itäpuolelle ja korkeapaineen selänne vahvistuu Suomeen. Aatosta tulee suuressa osassa maata osin selkeä, joten myös etelän lumettomat alueet saavat auringosta valoa. Sää kylmenee vähän ja aattoiltana on monin paikoin heikkoa pakkasta. Jouluyönä Suomeen saapuu uusi matalapaine lounaasta. Joulupäivä on lauha, tuulinen ja epävakainen. Suuressa osassa maata sade tulee vetenä tai räntänä, lähinnä vain Koillismaalla ja Lapissa sataa enimmäkseen lunta. Lämpötila kohoaa etelässä +5 asteen tuntumaan ja Lapissakin nollan vaiheille. Tapaninpäiväksi matalapaine väistyy Suomen itäpuolelle ja luoteesta virtaa selvästi kylmempää ja kuivempaa ilmaa koko maahan. Viimeistään illalla pakkasta on koko maassa, Lapissa noin 10 astetta.

Joulua vietetään monin paikoin lumettomissa merkeissä, lunta on jouluaattona enemmän vain maan pohjoisosassa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Ilmaston lämpeneminen on viemässä alkutalven lumia myöhäisemmäksi. Lounais-Suomi ja etelärannikko ovat joulun aikaan yleensä vähälumisimpia seutuja. Saaristossa joulu on valkea vain joka toinen vuosi, mutta sisämaassa ja Helsingissä keskimäärin kaksi joulua kolmesta ovat valkeita. Viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen liikenteeseen lähtemistä.

Jätä kommentti

*