keskiviikko 5.8.2020 Salme, Sanelma

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Järisyttävän upeat Musiikkipäivät!

Kaksi velhoa, kapellimestari Santtu-Matias Rouvali (oik.) ja viulisti Pekko Pulakka (kesk.) sekä Helsinki Sinfonietta loihtivat Sibeliuksen viulukonsertosta ikimuistoisen elämyksen.

Kun Musiikkipäivien kolmessa pääkonsertissa koko yleisö nousee seisomaan ja taputtaa kapellimestarit ja solistit yhä uudelleen orkesterin eteen, kertoo se selkeästi, että konsertit olivat menestys. Sitä ne olivat, myös kaikki muut viikon varrella kuullut konsertit ja esitykset.

Yleisöpalautteen perusteella nämä 11. Musiikkipäivät olivat tähänastisista kaikkein upeimmat ja monipuolisimmat. Ohjelmiston valinnasta suurin kiitos kuuluu taiteelliselle johtajalle, Erkki Lasonpalolle.

Leif Segerstamin johtaman avajaiskonsertin erikoisuus oli hänen säveltämänsä Sinfonia nro 309 ”Situations”, joka oli omistettu edesmenneelle ohjaaja Kalle Holmbergille.

– Tulimme kuuntelemaan juuri tuon esityksen. Kaarle Holmberg oli luokkatoverimme Mikkelin lyseossa, olimme yo-luokka 1960. Meitä on elossa vielä 17, joista seitsemän on täällä, Rantasalmella asuva Mikko Kannaste kertoi. Luokkatoverit olivat käyneet Valamossa Holmbergin haudalla ja kuunnelleet Isä Andreaksen kertomusta ohjaajan Valamo-suhteesta.

Yleisölle pitkään tarinoinut Segerstam mainitsi Sibeliuksen En saga -sävellyksen olevan hänelle kaikkein rakkaimman. Useisiin konsertteihin osallistunut Kalevi Karhula huokaisikin konsertin päätteeksi, ettei ollut koskaan kuullut mitään niin kaunista!

Illan solistina kuultiin sopraano Riikka Hakolaa, joka lauloi Sibeliuksen Luonnottaren ja Melartinin Marjatan.

Pekko Pulakka taituroi Sibeliuksen viulukonserton tavalla, joka hypnotisoi yleisön. Kun Helsinki Sinfoniettaa vielä johti – tai pikemminkin soitti – Santtu-Matias Rouvali tanssinomaisella tavallaan, elämys oli valmis.

– Fantastinen, koskettava! Kaikki yksityiskohdat kuuluivat, ja kaikkien soittimien äänet erottuivat. Sibeliuksen musiikki on tuttua, ja tästä esityksestä pidin enemmän kuin koskaan, kyproslainen Sotos Shiakides kiitteli haltioituneena. Yleisö kuunteli hievahtamatta myös Dvorákin Sinfonian.

Lue lisää 6.7. Heinäveden Lehdestä.

Jätä kommentti

*