lauantai 8.8.2020 Sylvi, Sylvia, Silva

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Hölmöilyvaroitus!

paloauto1.jpg

Uusi vuosi on jälleen ovella. Itä-Suomen poliisi on varautunut normaalia vahvemmalla väellä vuoden päätösjuhlaan ja valvoo kansalaisten turvallisuutta jalkautuneena ja autopartioin, siviili- ja virkapukuisena. Perinteisesti uudenvuoden ongelmia aiheuttavat alkoholi ja ilotulitteet. Ne aiheuttavat häiriöitä yleisillä paikoilla ja turvattomuutta kodeissa.

Juhlahumussa tulee kuitenkin muistaa, että kaikkia ilotulitusvälineitä saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt ja selvin päin oleva henkilö. Niitä ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille tai päihtyneelle. Poliisi korostaakin vanhempien vastuuta ilotulitteiden käytössä.

Edellisinä vuosina alaikäisiltä takavarikoitujen ilotulitteiden alkuperä oli valitettavan usein omat vanhemmat. Osa nuorisosta on uutena vuotena alkoholin vaikutuksen alainen. Yhtälö ilotulitteet ja alkoholi ei johda aikuistenkaan kohdalla aina onnistuneeseen lopputulokseen. Kaikkien yhteinen tavoite lienee kuitenkin se, että jokavuotiset silmävammatilastot jäävät tänä vuonna ilman merkintöjä Itä-Suomessa. Tämän tavoitteen saavuttamista edesauttaa säädösten velvoittamat rakettien ampujan käyttämät suojalasit.

Ilotulitteita saadaan käyttää uudenvuodenyönä klo 18:00 – klo 02:00 välisenä aikana. Ennen tai jälkeen tätä aikaa ammuttuihin ilotulitteisiin sovelletaan räjähdesäännösten rikkomisen tunnusmerkistöä ja käyttäjää rangaistaan sakolla. Lisäksi säännösten vastaisesti käytetyt tai hallussa pidetyt ilotulitteet otetaan aina poliisin haltuun myöhemmin hävitettäväksi.

Rakettien käyttämisessä tulee muistaa Pelastuslaitosten antamat rakettien käyttökiellot joidenkin Itä-Suomen kaupunkien ydinkeskustoissa tai muutoin ongelmallisilla alueilla. Kieltoja on Itä-Suomessa:

– Kuopiossa keskustassa, Petosella ja Tahkon alueella Nilsiässä,

– Joensuussa keskustan alueella

– Mikkelissä Keskustan alueella ja Pankalammen ympäristössä

– Varkaudessa Päiviönsaaren alueella

Tarkempaa tietoa rajausalueista saa pelastuslaitoksilta. Poliisi puuttuu erityisesti vaaraa aiheuttavaan ilotulitteiden käyttöön. Esimerkiksi ilotulitteen suuntaaminen toisia ihmisiä tai rakennuksia päin tai ilotulitteiden käyttö muutoin yleisöjoukossa on erityisessä tarkkailussa. Jos tällaisia tekoja havaitaan, voidaan henkilöä epäillä varomattomasta käsittelystä, räjähderikoksesta tai jopa pahoinpitelyrikoksesta. Turvallisia ja laillisia paikkoja ilotulitteiden käyttöön löytyy esimerkiksi järvien rannoilta, pelloilta tai erilaisilta rakentamattomilta alueilta.

Turvallista uutta vuotta,

toivoo Itä-Suomen poliisilaitos

Jätä kommentti

*