perjantai 19.7.2019 Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Heinäveden Lehdelle vapauttava päätös Tammisalon kantelusta

IMG_2211

Julkisen sanan neuvosto on antanut Heinäveden Lehdelle vapauttavan päätöksen mielipidekirjoitusta koskevassa asiassa. Kantelu kohdistui Heinäveden Lehden 14.1.2016 julkaisemaan kirkkoherra Helge Itkosen kirjoittamaan mielipidekirjoitukseen ”Tammisalon palkkaennakoista/lisäpalkasta”.


Mielipidekirjoituksessa oli  kantelijan, eli Sami Tammisalon, mukaan loukattu hänen yksityisyydensuojaansa. Lehti ei ollut häneen yhteydessä ennen mielipidekirjoituksen julkaisemista. Tammisalon mielestä kirjoituksella oli tarkoitus vahingoittaa hänen mainettaan. Lehti ilmoitti kirjoituksen päätteeksi, että keskustelu aiheesta päättyy lehden sivuilla. Kantelija kokee, että lehti on estänyt häntä korjaamasta mielipidekirjoituksessa esitettyjä tietoja.

Päätoimittaja Päivi Konttinen toteaa kirkkoherran olevan seurakunnan johtava viranhaltija, jolloin hänen yksityisyydensuojansa ei ole samalla tasolla kuin tavallisella kansalaisella. Lisäksi kyse on julkisten verovarojen käytöstä, josta seurakuntalaisilla on oikeus saada tietää mahdollisimman laajasti. Päätoimittajan mielestä kirjoituksen tarkoituksena oli välittää lukijoille mahdollisimman selkeä kokonaiskuva tapahtuneesta.
Lehden tavoitteena keskustelun lopettamisessa oli katkaista paikallisesti loppuun käsiteltyjen asioiden ruotiminen lehden palstoilla ja antaa niiden osalta seurakuntalaisille ja seurakunnan työntekijöille työrauha.

Julkisen sanan neuvoston tekemän päätöksen mukaan Tammisalo muun muassa esitti kirjoituksessaan kysymyksiä, joihin kirkkoherra vastasi kaksi viikkoa myöhemmin lehden mielipidepalstalla. Kirkkoherra Itkosen vastauksessa Tammisalon kirjoitukseen mainitaan riidanalainen palkkaennakon määrä ja käräjäoikeuden päätös siitä.  Seurakunnan jäsenillä on oikeus tietää ja lehdellä velvollisuus kertoa epäselvyyksistä, jotka kohdistuvat johtavan viranhaltijan toimintaan ja verovarojen käyttöön. Kantelija ei kantelussaan yksilöi niitä virheitä, joita kirkkoherran mielipidekirjoituksessa mahdollisesti on, eikä hän ole myöskään pyytänyt niiden korjausta.

Neuvosto katsoo, että päätoimittaja toimi harkitsemattomasti ilmoittaessaan jo ennalta, että keskustelu aiheesta päättyy. Tavallinen lukija saattoi tulkita, että päätoimittajan tarkoitus oli rajoittaa vastineoikeutta. Julkisen sanan neuvosto katsoo kuitenkin, että Heinäveden Lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
Päätös on luettavissa kokonaisuudessa osoitteessa: www.jsn.fi

 

Jätä kommentti

*