perjantai 6.12.2019 Niilo, Niko, Niklas, Niki, Nikolai

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Havukuidun hankinta kartonkitehtaalle alkaa

Ari Herranen ja tukkirekka

 

Kuljetus Herrasen Ari Herranen sai kunnian ajaa ensimmäisen havukuitukuorman Stora Enson Varkauden tehtaiden puun vastaanottoon odottamaan kartonkikoneen käynnistämistä.

Havukuidun käyttö lisääntyy kartonkilinjan käynnistämisen myötä noin miljoonalla kuutiolla vuodessa, mikä tuo Stora Enso Metsän ostojohtaja Esa Ojalan mukaan perustasolle noin 15-20 miljoonaa lisäeuroa. Kokonaisvaikutus on 55-60 miljoonaa euroa. Ojala ei lähde spekuloimaan kuitupuun hinnalla. Sen määräävät markkinat.

– Metsänomistaja saa lisätuloja pinojen pitenemisen myötä.

Koivukuitu ohjataan jatkossa muille Suomen tehtaille. Koska havukuitupuun käyttö Varkaudessa kasvaa enemmän kuin tukkipuun käyttö, tukkeja tullaan myymään ulos lähialueen sahoille.

Itä-Suomen hankinta-alueen aluejohtaja Riku Koskisen mukaan havukuitua haetaan entistä enemmän kuusikoiden kesäharvennuksilta, jotka onnistuvat, kun kohdevalinta on oikea ja työtä tekevät ammattitaitoiset kuljettajat. Ajourien huolellinen havutus suojaa puiden juuristoa.

– Kuitupuun kasvava kysyntä tuo metsänomistajille mahdollisuuksia hoitaa harvennukset ajallaan.

Varkauden tehtaanjohtaja Jarkko Tehomaan mukaan tuleva kartonkilinja käyttää kuitupuusekoitusta, jossa on 2/3-osaa mäntyä ja loput kuusta. Muutostyöt paperikone 4:n muuttamiseksi kartonkikoneeksi ovat loppusuoralla, jonka jälkeen alkaa koekäyttö. Tehtaan pitäisi käynnistyä vuoden loppuun mennessä. Linja tuottaa aaltopahvin pintakartonkia, ns. laineria.

– Suoria työpaikkoja ei tule lisää, mutta puunhankintaan, korjuuseen ja kuljetukseen lasketaan tulevan 200 uutta työpaikkaa.

 

Jätä kommentti

*