lauantai 14.12.2019 Jouko

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Facebook yhdisti toisilleen tuntemattomat siskokset

Seija on tyttönimeltään Tuomenpuro, ja hän kävi yhdeksänvuotiaaksi Joroisten Maaveden koulua. - Jos joku luokkakavereista tunnistaa, saa ottaa yhteyttä, Seija sanoo.

Facebookin ihmeellinen maailma mahdollisti, että Kanadassa asuva Seija Raslack löysi Heinävedellä asuvan sisarensa Hilkka Savolainen-Vänttisen. Sisarukset tapasivat toisensa ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten ja jälleen tänä kesänä, kun Seija tuli lomailemaan Heinävedelle pariksi viikoksi.
Seijalla ja Hilkalla on sama isä, mutta eri äiti. Seija syntyi vuonna 1954, mutta syystä tai toisesta tytön vanhemmat eivät avioituneet. Sen sijaan isä meni naimisiin Hilkan äidin kanssa seuraavana vuonna Seijan syntymästä. Seija ja hänen äitinsä muuttivat Kanadaan tytön ollessa 9-vuotias.
– Äiti kertoi isän nimen ja iän, ja aloin selvittää sukujuuriani vuonna 1978. Tiesin olevani kotoisin Joroisista, ja kirjoitin sinne kirkkoherranvirastoon ja pyysin tietoja. Mutta mitään tietoja ei annettu, Seija kertoo. Hän arvelee, että 1950-luvulla aviottoman tyttären saamista pidettiin niin suurena salaisuutena, että siitä vaiettiin vielä vuosikymmenten jälkeenkin.
– Sekin on mielenkiintoista, että Seijan täti oli työkaverini puhelinkeskuksessa, ja hän tiesi Seijasta. Mutta asiasta ei puhuttu, Hilkka mainitsee.
Sisarusten isä kuoli vuonna 1980. Kun Seija ei ollut saanut mitään tietoja Suomesta, etsintäinto hiipui pitkäksi ajaksi.

Sitten tuli Facebook! Seija löysi yhden Joroisista lähtöisin olleen Savolaisen, joka asui Tampereella, mutta ei ollut Seijan etsimää sukua. Tämä tamperelainen soitti kuitenkin Joroisiin ja kysyi sieltä suvuista. Joku muistikin Veikko Savolaisen, Seijan ja Hilkan isän. Vyyhti alkoi purkautua.

Jätä kommentti

*