maanantai 15.7.2019 Rauni, Rauna

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Elämä on matka, joka alkaa todenteolla valmistumisen jälkeen

On taas aika vuodesta, kun tuhannet nuoret päättävät toisen asteensa ja saavat joko ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon. Nykyisin nuorista noin puolet käy lukion ja toinen puolisko hankkii ammatillisen koulutuksen. Lisäksi osa suorittaa kaksoistutkinnon, jolloin hankkii sekä ylioppilastutkinnon, että ammatillisen tutkinnon.

Toisen asteen tutkinnon päättäminen on iso asia nuoren aikuisen elämässä. 18 vuoden ikäisenä nuoren elämässä siintää mahdollisuudet. Miehistä suurinosa suorittaa toisen asteen opintojen jälkeen, joko varusmiespalveluksen tai siviilipalveluksen ja moni odottaa myös tietoa jatko-opintopaikoista. Toisen asteen opintojen jälkeen on mahdollista opiskella korkeakoulututkinto, joko ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa tai jatkaa opintoja toisella asteella. Osa pääsee jo 18-vuotiaana myös työelämään.

Kun opinnot on suoritetu keskitymme mielestäni liikaa todistukseen. Montako laudaturia sait tai oliko todistus täynnä kolmosia. Hyvät arvosanat ovat tärkeitä, mutta ensisijaisesti olisi myös syytä oppia, mitä opin toisen asteen aikana itsestäni ja ympäröivästä maailmasta. Mikäli sinulla on oppimisvaikeus onnistuito korottamaan arvosanaasi tai onnistuitko toimimaan paremmin ryhmässä. Tai halusitko vaikuttaa lähiympäristöösi koulussa tai kunnassa? Koulussa meidän tulee oppia perustaidot oppiaineista, mytta myös oppia itsestämme, toisistamme ja yhteiskunnasta. Opittavaa on paljon ja meistä jokainen ansaitsee varmasti kiitoksen oppimastaan ja kehityksestään opintojen aikana!

Toinen asten valmistaa ennenkaikkea elämää ja tulevaa työelämää varten. Opinko toimimaan ryhmässä, tiedostanko vahvuuteni ja hehittämiskohteeni ja mikä mahtaa olla intohimoni. Nämä asiat olisi hyvä tiedostaa, kun on ylioppilas tai valmistujaislakki päässä.

Elämä on matka, joka alkaa todenteolla valmistumisen jälkeen. Muutto vieraalle paikkakunnalle, uuden tieton oppiminen, henkinen kasvu ja rakkaus elämää kohtaan ovat matka, joihin on syytä lähteä uteliaasti ja intoa puhkuen.

Olette tehneet valmistumisenne eteen suuren työn ja onkin aika nauttia työn hedelmistä. Valloittakee Kermanrannan hyppypaikat, lähtekää festareille ja olkaa iloisia siitä, että olette tehneet hienon matkan opintojen aikana.

Hyvää kesää ja onnea kaikille Heinäveden ylioppilaille, ammattiin valmistuneille sekä koulunsa päättäneille!

Terveisin,

Harri Liikala

Jätä kommentti

*