lauantai 8.8.2020 Sylvi, Sylvia, Silva

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Antti Gustafsson kaatoi toisen karhunsa sunnuntaina

Antti Gustafsson kaatoi 152-kiloisen uroskarhun yhdellä laukauksella. 

Heinäveden-Kangaslammin alueen karhulupien käyttö menee tänä syksynä tiukoille, sillä jahtikauden ensimmäinen karhu kaadettiin sunnuntaina Pölläkällä ja toisen karhun hakemiseen on aikaa lokakuun loppuun saakka, eli viimeinen karhun metsästyspäivä on huominen tiistai.

Heinäveteläinen Antti Gustafsson kaatoi sunnuntaiaamuna kookkaan 152-kiloisen uroskarhun Pölläkällä. Karhua haukkui ansiokkaasti Niko Kolarin metsästyskoira Pöytähongan Minja. Kaato oli Gustafssonille jo toinen, sillä viime syksynä hän kellautti nurin karhun Kangaslammin puolella. Silloin jahtikauden toisen kaatoluvan viimeisteli Mika Lukkarinen.

­Karhunkaato oli ihan kilometreissäkin pitkässä juoksussa, sillä jälki saatiin sunnuntaiaamuna Viljolahdesta, kertoo luvanhaltija, jahdin vetäjä Jukka Kauhanen.

– Viljolahdesta karhu juoksi Timonmäkeen ja siitä eteenpäin saaristoja pitkin Pölläkän puolelle niin, että metsästäjien oli mentävä välillä veneellä koirineen perästä. Kun hälytys tehtiin, saatiin paikalle muutamia passimiehiä. Koiran haukussa karhu valui aukolle, josta Antti sen sitten ampui 80 metrin etäisyydeltä yhdellä laukauksella, Kauhanen kertoo.

Karhu kaatui noin kello 9.30.

– ­Kyllä siinä täysi metsästyspäivä tehtiin, sillä liikkeelle lähdettiin jo pimeällä.

Jukka Kauhasen mukaan karhujahti on tänä syksynä ollut työläs.

­ ­– Viikollakin oli karhu haukussa, mutta meni sitten väärälle puolelle.  Vielä yhtä yritetään huomenna ja yöllä jo lähdetään etsimään. Ensilumi auttoi ja auttaa nyt jonkin verran.

Karhuja on kyllä jahtialueella lukumääräisesti paljon ja tilanteitakin on ollut riittämiin, mutta liikkeellä  ovat olleet lähinnä pentueet, joita ei voi kaataa.

Karhun metsästykseen sopivia koiriakin on useita.

– Hyviä haukkuja on ollut. Pysäyttäviä koiriahan nämä meidän pystykorvarotuiset ovat. Hirvijahti vaan tahtoo sotkea, sillä väsyneenä koira vaihtaa helposti karhusta hirvelle, Kauhanen selvittää.

Syyskuun puoliväliin saakka periaatteena oli se, että yksi lupa kohdennettiin Heinävedelle ja toinen Kangaslammin alueelle. Sen jälkeen aluejakoa ei ole ollut. Jahtiin on osallistunut keskimäärin 20­-30 miestä sekä Kangaslammin että Heinäveden puolella.

– Tämä syksy ei ole ollut kokonaisuutena helppo. Liian hyvin meillä menikin neljä vuotta, kun kaikki luvat on saatu käytettyä, Kauhanen manaillee.

Keskiviikkona urakka jatkuu karhun paloittelulla. Peijaisetkin ovat Jukka Kauhasen mukaan luvassa. (Eija Kvintus)

 

 

Jätä kommentti

*