perjantai 6.12.2019 Niilo, Niko, Niklas, Niki, Nikolai

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Aina ajan hengessä ja mieluiten etunojassa

IMG_8198Aira Samulinilla oli todella asiaa, kuten hän mainoksessa lupasi. Iloisena ja ryhdikkäänä, punaiset hiukset liehuen hän ilmestyi sunnuntaina ensin palvelukeskukselle vanhusten pariin ja vähän myöhemmin monarille Heinäveden yrittäjien kutsumana.
– Aluksi sain tutustua Valamoon, jossa en koskaan ennen ollut käynyt. Se oli aivan upea elämys. Nuoruudessani en päässyt käymään myöskään Laatokan Valamossa, vaikka asuimme Karjalassa, mutta nyt historiallinen näyttely täällä kertoi siitä vaikuttavalla tavalla.  Sain yöpyä Sillankorvan talossa ja nukuin oikein hyvin, 88-vuotias Aira kertoi.

Käytyään tervehtimässä vuodeosaston potilaita, hän veti virkistävän tuokion ruokasaliin kokoontuneille Sairaalanmäen asukkaille. Aivoliiton, Aivosäätiön ja Muistiliiton edustajana ja yli sadassa vanhainkodissa vierailleena hän korosti elämäntapojen ja -asenteen merkitystä vointiin ja mielenterveyteen. Mielenterveysasiat ovat aina olleet Airalle tärkeitä jo perhepiirissä.
– Aivoja ei voi vaihtaa, vaikka muita elimiä voi. Oikea ravinto, liikunta jopa pyörätuolissa ja hyvä uni ovat perusjuttuja, mutta tärkeitä ovat myös musiikki, laulu, huumori ja nauraminen.
Naurua riitti, kun Aira kertoi vitsejä ja tositarinoita sekä jumppautti yleisöä musiikin tahtiin. Hyrsylän mutkastakin saatiin kuulla väläyksiä.
– Onko täällä ketään, joka on käynyt alkuperäisessä Hyrsylän mutkassa Suojärvellä? Aira kysyi.
Hän hämmästyi kovin, kun yksi käsi nousi. Niina Karvinen, syntyisin Salmista, oli aikoinaan käynyt Airan synnyinkylässä.

Monitoimitalolla Aira jatkoi, että hän päätti 1980-luvulla rakentaa hirsihuvilansa Hyrsylän mutkan Lohjalle kunnianosoitukseksi ja muistomerkiksi karjalaisuudelle.
– Rahaa ei ollut yhtään, mutta siihen aikaan pankit antoivat lainaa. Lehdet kirjoittivat, onko Aira Samulinista tullut suuruudenhullu, kun rakentaa itselleen tuollaisen ”kesämökin? Vähitellen ostin sinne antiikkikalusteita, vanhoja Arabian astioita, keräsin vanhoja leluja ja loin muutenkin lämmintä tunnelmaa. Nyt siellä on jo käynyt 150 000 vierasta.
Hirsihuvilan pihassa on muiden nähtävyyksien ohella muistomerkit sotainvalideille ja -veteraaneille, joiden asia on myös Airan sydäntä lähellä, sotaorpo ja evakko kun on. Pojantytär hoitaa nyt Hyrsylää, mutta Aira ottaa vastaan ryhmiä tilauksesta Helsingissä Bulevardin kodissaan.

Yrittäjänä hän on toiminut jo kahdeksalla vuosikymmenellä ja palkittu valtakunnallisestikin. Yleisöstä kysyttiin, miten hän on jaksanut ja yhä jaksaa toimia.
– On keksittävä, missä olen parempi kuin muut. Minulla se on ollut tanssi. Läksin tietoisesti tekemään nuorisotyötä tanssin avulla. Ja olen mennyt aina ajan hengessä, mieluiten vielä etunojassa esimerkiksi muotialalla.
Kaiken aikaa menossa oleva Aira osasi ottaa yleisönsä myös monarilla, jossa pidennettiin reilusti ikää naurun raikuessa välillä  kattoon asti.

Jätä kommentti

*